ΓΑΓΓΛΙΟ ΚΑΡΠΟΥ

Κατηγορία επέμβασης: Μικροεπεμβάσεις


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τα γάγγλια του καρπού είναι διογκώσεις που προέρχονται από τις αρθρώσεις ή από τις θήκες των τενόντων του χεριού και του καρπού και περιέχουν ένα ζελατινώδες υγρό. Γενικά εμφανίζονται σποραδικά μεταξύ της ηλικίας 20 εως 50 ετών. Οι γυναίκες προσβάλλονται 3 φορές περισσότερο από τους άνδρες. Τα γάγγλια αναπτύσσονται γενικά στην οπίσθια επιφάνεια του καρπού. Αναπτύσσονται όμως και σε άλλες περιοχές, όπως η πρόσθια επιφάνεια του καρπού, στην παλαμιαία ή στην ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων.

Δεν γνωρίζουμε επακριβώς τις αιτίες δημιουργίας τους, ακόμη και αν προέρχονται στην βάση άλλων προηγούμενων αλλοιώσεων. Γενικά τα γάγγλια στην οπίσθια επιφάνεια των δακτύλων οφείλονται στην αρθρίτιδα των περιφερικών αρθρώσεων των δακτύλων. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις η παρουσία ενός τέτοιου γαγγλίου δεν σημαίνει πάντοτε την ανάπτυξη αρθρίτιδας. Η χρησιμοποίηση σε μεγάλο βαθμό του καρπού και των χεριών, λόγω επαγγέλματος, μπορεί να προκαλέσει μια εκφύλιση των θυλάκων των αρθρώσεων και των τενόντων και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη τέτοιων βλαβών.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα γάγγλια του καρπού ή συνοβιακές κύστεις είναι έρικές φορές ασυμπτωματικά. Ωστόσο κάποιες κύστεις μπορούν να προκαλούν συμπτώματα και κυρίως πόνο. Τα συμπτώματα είναι συνήθως τα παρακάτω:

  • Πόνος κατά την πίεση, κατά την σύσπαση ή τις κινήσεις
  • Μείωση της κινητικότητας της άρθρωσης
  • Διόγκωση αντιαισθητική
  • Παραμόρφωση των νυχιών όταν η κύστη εμφανίζεται στην περιφερική άρθρωση του δακτύλου.

Η διάγνωση είναι σχετικά εύκολη κατά την κλινική εξέταση του ασθενή. Διαπιστώνουμε μια διόγκωση γενικά μαλακή, κινητή και χωρίς ιδιαίτερο πόνο ή λίγο επώδυνη.


Image title

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ένα γάγγλιο μπορεί να απορροφηθεί χωρίς θεραπείαμ είναι όμως αρκετά σπάνιο να συμβεί. Εάν τα συμπτώματα δεν είναι σημαντικά δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη θεραπεία. Ωστόσο για τα περισσότερα απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση. Η αφαίρεση της κύστης ή του γαγγλίου είναι ένα σύντομο χειρουργείο. Την ίδια ημέρα ο ασθενής εξέρχεται της κλινικής. Η αναισθησία είναι συνήθως μασχαλιαίο μπλοκ ή ενδοφλέβιος περιοχική. Με μια μικρή τομή αφαιρείται η κύστη και κάποιες φορές και τμήματα του αρθρικού θυλάκου του καρπού. Μετά την χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να παραμείνουμε εκτός δραστηριοτήτων για 2 εβδομάδες. Μέσα σε 3-8 εβδομάδες η άρθρωση του καρπού είναι πλέον ανώδυνη εντελώς και πλήρως λειτουργική.  Για να αποφύγουμε κάποια δυσκαμψία θα πρέπει σύντομα μετά την χειρουργική επέμβαση να κινητοποιούμε την άρθρωση του καρπού ή να κάνουμε κάποιες φυσικοθεραπείες. 

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Ένα γάγγλιο μπορεί να προκαλεί σημαντικό πόνο και να περιορίζεται έτσι σημαντικά η κινητικότητα. Η υποτροπή, η επανεμφάνιση του γάγγλιου στο ίδιο σημείο με το αφαιρεθέν, μπορεί να συμβεί με όλους τους τύπους θεραπείας. Η υποτροπή είναι όμως λιγότερο συχνή στις περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Οι σχετικές επιπλοκές μετά από χειρουργική επέμβαση είναι σπάνιες και συνίστανται σε προβλήματα επούλωσης του τραύματος και εμφάνιση χηλοειδούς, βλάβες σε μικρούς δερματικούς νευρικούς κλάδους που όμως αποκαθίστανται με τον καιρό, και φλεγμονές του χειρουργικού τραύματος.


Image title

Image title

Image title


Français by Panos Malliakoudis