ΣΥΝΟΒΙΑΚΗ ΧΟΡΔΗ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ

Κατηγορία επέμβασης: Αρθροσκόπηση γόνατος-ώμου


Η άρθρωση του γόνατος περιβάλλεται από τον αρθρικό θύλακο, ο οποίος στο εσωτερικό του επικαλύπτεται από μια λεπτή μεμβράνη την συνοβιακή που παράγει και το αρθρικό υγρό της άρθρωσης. Αυτή η συνοβιακή μεμβράνη είναι δυνατό να παρουσιάσει προσεκβολές που ονομάζονται συνοβιακές χορδές. Αυτές βρίσκονται ενδαρθρικά στο γόνατο και ανάλογα με την ανατομική τους εντόπιση χαρακτηρίζονται από τρεις τύπους:

  •  την άνω συνοβιακή χορδή, που εμφανίζεται σε ένα 50% των περιπτώσεων και βρίσκεται κάτω από την επιγονατίδα και μπορεί να κλείνει με λιγότερο ή περισσότερο ερμητικό τρόπο τον θύλακο κάτω από τον τετρακέφαλο μηριαίο. Δεν είναι ποτέ παθολογική και δεν παρουσιάζει κλινική συμπτωματολογία.
  • την κάτω συνοβιακή χορδή που εντοπίζεται μπροστά από τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο.  Δεν είναι ποτέ παθολογική και δεν προκαλεί κλινικά ενοχλήματα.
  • Η πρόσθιο-εσωτερική συνοβιακή χορδή η οποία είναι και η μοναδική που μπορεί να παρουσιάζει κλινική συμπτωματολογία.  Οι συνοβιακές χορδές είναι εμβρυολογικά κατάλοιπα της συνοβιακής μεμβράνης. 

Συμπτώματα

Μια παθολογική συνοβιακή χορδή μπορεί να χαρακτηρίζεται από μικρά κρακ και αίσθημα μπλοκ του γόνατος καθώς συγκρούεται πάνω στην επιγονατίδα ή στον έσω μηριαίο κόνδυλο. Αυτοί οι ήχοι παράγονται σε συγκεκριμένες θέσεις του γόνατος κατά την κάμψη και έκταση.  Ο ασθενής παραπονιέται για πόνο γύρω από την επιγονατίδα πρόσθιο-εσωτερικά στο γόνατο κατά την διάρκεια των κινήσεων κάμψης και έκτασης του γόνατος κατά την διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων. Συχνά είναι τα επεισόδεια αυτών των ήχων στο γόνατο και τα ψευδο-μπλοκ του γόνατος. Στην κλινική εξέταση μπορεί να διαπιστώσουμε μια χορδή ευαίσθητη που να γλιστρά κάτω από το χέρι μας και να εντοπίζεται στην έσω επιφάνεια του γόνατος παράλληλα με την επιγονατίδα.

Διάγνωση

Ο γιατρός μπορεί να υποπτευθεί την παρουσία της συνοβιακής χορδής του γόνατος με την κλινική εξέταση. Οι απλές ακτινογραφίες είναι φυσιολογικές και η διάγνωση συνήθως μπορεί να επιβεβαιωθεί με την μαγνητική τομογραφία, το αρθρο-scan ή την μαγνητική με έγχυση σκιαστικού.

Συνοβιακή χορδή γόνατος



Θεραπεία

Οι συνοβιακές χορδές του γόνατος είναι συνήθως ασυμπτωματικές και ανακαλύπτονται κατά τύχη. Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση.  Η συντηρητική αντιμετώπιση χαρακτηρίζεται από περίοδο ξεκούρασης, αντιφλεγμονώδη αγωγή και μείωση του οιδήματος.  Συνήθως μόνο οι πρόσθιο-εσωτερικές συνοβιακές χορδές χρήζουν αντιμετώπισης με αρθροσκοπική χειρουργική.  Η χειρουργική επέμβαση είναι απλή και ο ασθενής χειρουργείται το πρωί και επιστρέφει το απόγευμα στο σπίτι του. Επιτρέπεται πλήρης φόρτιση του γόνατος.  Συνήθως δεν απαιτείται φυσικοθεραπεία μετεγχειρητικά.  Είναι απαραίτητη η χρήση αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών και η χρήση παγοθεραπείας μετεγχειρητικά για την μείωση του οιδήματος μετεγχειρητικώς.  

Français by Panos Malliakoudis